Geen leven zonder bijen!

Bijensterfte. Je hebt er vast al over gehoord, dan wel gelezen. Niet alleen de honingbij, maar ook wilde bijen en hommels sterven massaal uit. Vooral de achteruitgang van wilde soorten is schrijnend. Uit een recent Duits onderzoek (Vogel G, 2017) bleken populaties van de zogenoemde wilde bestuivers met maar liefst tachtig procent te zijn afgenomen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat van de 338 bijensoorten die in Nederland zijn aangetroffen er 188 (56%) bedreigd worden en op de Rode Lijst staan. Diverse factoren zijn hier debet aan, maar bovenal het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. 

Deze tendens is uitermate zorgelijk, aangezien de planten en gewassen op onze planeet afhankelijk zijn van deze vrolijk vliegende beestjes. De bestuiving van de bijen zorgt ervoor dat onze planten en gewassen kunnen evolueren en zich voortplanten. Zonder bijen zouden we het niet alleen zonder koffie moeten doen, maar ook heel wat andere (noodzakelijke) lekkernijen: fruit, groenten, noten en zelfs chocolade. Het is dus belangrijk dat onze gevleugelde vrienden blijven bestaan. Lang leven de bijen!

Help de bijen

Gelukkig zijn er heel wat manieren om de bijen zelf een handje te helpen. Door bijvoorbeeld je tuin bij-vriendelijk in te richten of je actief in te zetten voor het behoud van deze insecten. Dat kan zowel in woord als gebaar. Zo kun je denken aan een financiële ondersteuning aan een van de organisaties die zich sterk maken voor de bijen, zoals Greenpeace. Heb je dat geld niet direct in kast, dan biedt het online casino wellicht uitkomst. Er zijn namelijk heel wat goksites waar je, met wat geluk, een mooi bedrag bijeen kunt spelen: door te winnen met een van de vele tafelspelen (poker, baccarat, craps, blackjack, roulette), succes te hebben in een van de geautoriseerde speelautomaten of jezelf naar een fortuin te draaien op één van de vele gokkasten. Kortom, genoeg manieren om de strijd voor het behoud van de bijen een financieel steuntje in de rug te geven! 

9 Feb 2019